Grodziskie Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku

Grodziskie Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku

Skrzydełka w miodzie

Data publikacji: 2020-02-18

Przepis kol. Jadzi C.

Czytaj całość publikacji "Skrzydełka w miodzie"

<strong>Skrzydełka w miodzie</strong><strong>Skrzydełka w miodzie</strong><strong>Skrzydełka w miodzie</strong>

Ciastka owsiane

Data publikacji: 2020-02-18

Przepis kol. Ewy W.

Czytaj całość publikacji "Ciastka owsiane"

<strong>Ciastka owsiane</strong<strong>Ciastka owsiane</strong<strong>Ciastka owsiane</strong

Babka

Data publikacji: 2020-02-05

Przepis kol. Ulki

Czytaj całość publikacji "Babka"

<strong>Babka</strong>

Kotleciki z piersi

Data publikacji: 2020-02-05

Kotlety omlety - Przepis kol. Ulki J.

Czytaj całość publikacji "Kotleciki z piersi"

Suflet z kapustą

Data publikacji: 2020-02-05

kol. Bożenki I.

Czytaj całość publikacji "Suflet z kapustą"

Blok czekoladowy

Data publikacji: 2020-02-01

Przepis od Aldonki

Czytaj całość publikacji "Blok czekoladowy"

<strong>Blok czekoladowy</strong><strong>Blok czekoladowy</strong>

Bieszczackie placki

Data publikacji: 2020-02-01

Fuczki - z kiszonej kapusty

Czytaj całość publikacji "Bieszczackie placki"

<strong>Bieszczackie placki </strong><strong>Bieszczackie placki </strong>

Rogaliki

Data publikacji: 2019-11-13

Lekki rogaliki drożdżowe

Czytaj całość publikacji "Rogaliki"

Pasztet

Data publikacji: 2019-11-13

Świąteczny pasztet

Czytaj całość publikacji "Pasztet"

Przepisy kulinarne naszych studentek

Data publikacji: 2019-04-20

Jabłka w cieście - przepis kol. Jadzi C.

6 -8 jabłek
2 łyżki masła
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
1,5 szklanki maki wrocławskiej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany lub mleka

Jabłka: obieramy, wydrążamy środek , kroimy na ok. 1 cm plastry, przesypujemy cukrem waniliowym i skrapiamy alkoholem - zostawiamy na ok. 2 godz.
Ciasto: masło rozpuszczamy, studzimy, dodajemy 3 żółtka, sól, cukier waniliowy, śmietanę lub mleka, zlewamy sok od jabłek, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, moczymy w tym jabłka i smażymy.

Tatar z awokado:

3 awokado
3 czerwone cebule
3 ogórki kiszone
sól, pieprz
magii w płynie

Rolada z indyka:

1 kg fileta z indyka
1/2 kubka 30% śmietanki (ok. 160 ml)
½ paczki żelatyny
½ łyżki soli peklowej

Przyprawy : sól , pieprz, zioła ( można dodać np. koperek, zieloną pietruszkę, paprykę wg uznania)

Sposób przygotowania:
Filet podzielić na połowę:
Połowę zmielić , a drugą połowę pokroić w kostkę. Zmieloną część przyprawić, dodać śmietankę i wyrobić. Następnie dodać filet pokrojony w kostkę, wyrobić, dodając ½ paczki suchej żelatyny - wymieszać. Uformować wałek włożyć do rękawa do pieczenia , zawinąć w cukierek.
Piec w nagrzanym piekarniku 1800 C ok. 35 - 40 min. Roladę wystudzić i pokroić. Można podawać na ciepło lub na zimno z sosami : czosnkowym. Koperkowym wg uznania. Smacznego.

Antygrypina do picia:

1 ząbek czosnku
1 mała obrana cytryna bez pestek
2 czubate łyżki miodu
1 obrany grejpfrut przekrojony na 2 połówki ( pestek nie usuwać) działają jak cistrosept
800 g wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksować 1,5 sek na najwyższych obrotach.
Uzupełnić wodą, wymieszać. Gotowe. Doskonały na przeziębienie, wtedy pić na ciepło gotowy napój podgrzać. Czas 3 min. Temp.50 0 C. Działa jak antybiotyk.

Zupa krem z selera naciowego

Składniki:
500 g selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki
1 średnia cebula
15 g masła
700 g wody
1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
80 g sera gorgonzoli lub rokpol
100 ml śmietanki
grzaneczki

Przygotowanie:
1.Cebulę rozdrabniamy , dodajemy masło i podsmażamy 2 min.
2.Dodajemy seler i podsmażamy 2 min.
3.Dodajemy wodę, kostkę , przyprawę uniwersalną, sól i pieprz. Gotujemy 25 min.
4.Miksujemy
5.Dodajemy ser i śmietanę i mieszamy i delikatnie zmiksować
6.Podajemy z grzankami

Smacznego

Przepisy kulinarne naszych studentekPrzepisy kulinarne naszych studentekPrzepisy kulinarne naszych studentek

Warsztaty kulinarne

Data publikacji: 2019-02-15

2 lutego br. grupa seniorów została zaproszona do Zespołu Szkół Technicznych im. E. Kwiatkowskiego na warsztaty kulinarne - Mączne pyszności - pierogi. Zajęcia prowadziła p. Małgorzata Piaskowska nauczyciel Technikum żywienia i usług gastronomicznych tejże szkoły. Zajęcia były prowadzone razem z uczniami. Uczestnicy warsztatów poznali przepisy na lepienie ciasta na pierogi. Są różne metody , rodzaje farszów, rodzaje mąki i tradycje związane z lepieniem pierogów. Pod fachowym okiem p. prof. i filmu lepiłyśmy pierogi. Młodzież przygotowała farsz serowy i gotowała je. Wspólna degustacja z dyrektor Zespołu Szkół p. mgr Anną Matysiak i uczniami była podsumowaniem wspólnej pracy. Sprzęt i profesjonalnie wyposażona kuchnia tej szkoły to priorytet.

Za gościnność i integrację z młodzieżą seniorzy serdecznie dziękują.

Zapraszamy na Youtube

Warsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne

Data publikacji: 2018-11-08

26.10.2018 r.zostaliśmy zaproszeni do Z S T im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Grodzisku Wlkp. na kolejne warsztaty kulinarne prowadzone przez p. Małgorzatę Piaskowską z młodzieżą. Mieliśmy okazję nauczyć się robienia kwiatów w galaretce.Ciekawe zajęcia inspirujące każdą z nas.Podaję przepis na wykonanie takich efektownych kwiatów w galaretce na imieniny, walentynki, urodziny. Zobaczcie sami, jak nam udało się zrobić.
Można skorzystać ze strony internetowej YouTube : http://oryginalnysmak.pl/gerbera-3d-w...

Przezroczysta galaretka a w niej gerbera, która również wykonana jest z galaretki 🙂 Spód to zmiksowany twaróg z wanilią, kremówką i żelatyną. Całość tworzy niezwykle smaczny i efektowny deser. Idealny na specjalne okazje np. walentynki lub urodziny. Goście na pewno będą zachwyceni. Gerberę zrobiłam za pomocą strzykawki z igłą. Może wydawać się to bardzo skomplikowane, ale tak na prawdę wcale takie nie jest. Jeżeli sposób wykonania deseru nie wytłumaczyłam dość klarownie, to zachęcam do obejrzenia mojego filmiku

Składniki (na 4 porcje):
2 galaretki przezroczyste Winiary
Gerbera:
3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
barwniki spożywcze: różowy, czarny

Sernikowy spód:
250 g zmielonego twarogu
1 szklanka śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
Dodatkowo:
Strzykawka, igła
4 salaterki lub pucharki do lodów

Przygotowanie:
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i wlewamy do salaterek (około 3/4 wysokości). Wstawiamy do lodówki aby stężała.
Gerbera:Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i żelatynę. Podgrzewamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie zagotowujemy! Następnie przelewamy do trzech miseczek, mniej więcej w proporcjach 1/4 : 1/4 : 1/2. Największą część barwimy odrobiną różowego barwnika spożywczego. Do kolejnej dodajemy trochę więcej różowego, natomiast do ostatniej dodajemy kolor czarny i różowy.
Na środku galaretki za pomocą malutkiej łyżeczki zanurzonej we wrzątku, wydrążamy małe wgłębienie (około 0,5 cm głębokości).Warsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarne